Samo Dreo

Rodil se je 29. septembra 1971 v Mariboru. Po končani Srednji kemijski šoli v Celju je nadaljeval s študijem matematike in fizike na univerzi v Mariboru. Trenutno je zaposlen kot profesor matematike in fizike v osnovni šoli Zg. Kungota.

Zanimanje za fotografijo in prvi posnetki so nastali v osnovni šoli Poljčane, kjer je bil član fotografskega krožka. Od leta 1995 do 1998 je vodil fotografski krožek v osnovni šoli v Slovenskih Konjicah.

Leta 1998 se je vpisal v fotografsko šolo New York Institute of Photography in študij uspešno zaključil leta 2001.

Od leta 2004 je član Fotokluba Maribor, v katerem aktivno sodeluje. Udeležuje se skupinskih razstav, pripravlja samostojne razstave in objavlja svoje fotografije v revijah.

Najbližja mu je popotniška fotografija, predvsem ljudje, ki jih srečuje na svojih potovanjih.

Šrilanka

Avtor je leta 2006 prvič potoval na Šrilanko, kasneje pa se je redno vračal in tudi poročil z domačinko. Tako so pričujoče fotografije nastale v zadnjih šestih letih. Šrilanka je dežela, ki prav gotovo marsikoga očara s svojo raznolikostjo in drugačnostjo. Zagotovo si vsak obiskovalec med obiskom ustvari svoje mnenje o deželi, kot je Šrilanka. Vsak zbere svoje vtise in doživi svoja doživetja. Verjetno pa so le redki, katerih čustva ostanejo nedotaknjena, bodisi pozitivna ali negativna. O deželah Daljnega vzhoda je mnogo stereotipov in zgodb, ki jih slišimo, preden odpotujemo. Nekatere so objektivne, druge subjektivne. Vsekakor pa vplivajo na nas in nam ustvarijo neko misel oziroma podobo, kam gremo. Tako odpotujemo že z neko predstavo – in verjetno se bomo z njo tudi vrnili, ali pa kljub vsemu ne. Pa kljub temu čakajo na Šrilanki vsakega popotnika posebna doživetja, ki mu jih nihče ne more že vnaprej prikazati. Čakajo le nanj, da zbere pogum in gre v precej drugačen svet, kot smo ga vajeni. Turisti z vseh predelov sveta iščejo odgovore, srečo in notranji mir, medtem ko so na dopustu. Ob tem pa avtorju ne gre iz glave vprašanje, ki ga je ne vem kolikokrat slišal na Šrilanki: Are you OK?

Namen avtorja je, da s pričujočo razstavo fotografij prikaže vsaj delček lepote te dežele.


Samo Dreo: Šrilanka

Razstava potopisnih fotografij v Hostlu Pekarna za leto 2013

Vabimo vas na ogled prve razstave v hostlu Pekarna! Razstavlja fotograf Samo Dreo, naslov razstave je Šrilanka.

Razstava je na ogled v prostorih Hostla Pekarna od 14. februarja – 12. aprila 2013.