Literarni večer: predstavitev knjige 1919 Rdeče Prekmurje

Vljudno vabljeni na predstavitev poljudne monografije 1919 - Rdeče Prekmurje, prvenec, ki je nastal izpod rok Darjana Lorenčiča, mladega zgdovinarja in družbenega aktivista. Predstavitev bo potekala v mariborskem hostlu Pekarna, v drugem nadstropju, ob 18. uri.

Po predstavitvi bo pogostitev in literarna tržnica, kjer si boste lahko ogledali druga dela, ki so bila izdana pri založbi Volosov hram.

Vstop bo prost.

O DELU IN AVTORJU

Poljudnoznanstvena monografija mladega zgodovinarja Darjana Lorenčiča se osredotoča na prelomno leto v prekmurski in nič manj slovenski in evropski zgodovini, zanima pa ga predvsem, na kakšen način je na dogajanje na našem področju vplivala madžarska sovjetska revolucija, s katero so si Madžari v marsičem zakuhali nenaklonjenost velikih sil in izdatno pripomogli k ti. »trianonski bolečini,« kajti velikim silam je bila delavska država sredi Evrope popolnoma nesprejemljiva. Lorenčič posebno pozornost nameni tudi Murski republiki ter njenemu ključnemu akterju Vilmošu Tkalcu, s posebnim poudarkom na vprašanju, ali je bil Tkalec junak ali avanturist, ki je samo izkoristil trenutek.

Priznajmo si, velike zgodbe se vedno pišejo v prid interesom vladajočih elit, pri čemer se zgodovina kot veda neredko znajde v skušnjavi, da na preteklost ne samo gleda z očmi aktualnega časa, ampak preteklost potrebam aktualnega časa tudi prireja, ne samo z neposrednim interpretiranjem preteklosti, ampak že samo s preprostim selekcioniranjem podatkov. Lorenčič se takemu pristopu izogne. In ko tako na novo pretresemo znana dejstva, nas lahko prav žalosti, da so naši »osvoboditelji« prav tako marsikdaj sledili svojim sporadičnim, predvsem verskim interesom, in da odločitev za priključitev slovanskemu bazenu ni bila tako samoumevna, kakor danes hočemo verjeti in kakor bi morala biti!

Lorenčič ne teži k podpihovanju mitov, ampak se skuša preko pričevanj postaviti v tisti čas in razumeti, kako so ljudje v konkretnem času ravnali iz konkretnih okoliščin. »V prejšnjih delih so ocenjevalci prevratnega obdobja ključne zgodovinske osebnosti sodili z vidika današnjega časa, kar je privedlo do napačnih spoznanj.« Ko tako z avtorjem monografije pretresemo, kar je bilo na dano temo napisanega, se zdi, da posamezne dosedanje interpretacije prevečkrat ustrezajo določenim »opcijam«.

Lorenčičev vpogled ne samo v čas in okoliščine, ki jih raziskuje, ampak tudi v pretekle interpretacije, tako prinaša svež in vsekakor dobrodošel nov pogled na stare zgodbe.

- Robert Titan Felix

 
foto:  arhiv avtorja

foto: arhiv avtorja