Fotografsko-pesniška razstava: Brstenje

V torek, 12. 3. 2019, ob 19. uri, smo v Hostel Pekarna otvorili fotografsko-pesniško razstavo BRSTENJE, avtorjev Tima Pongraca in Toma Vebra.

Razstava, katere rdeča nit je nežnost, krhkost in čutnost, združuje pesmi, ki so napisane v prostem verzu in obravnavajo najstniško in LGBTQ+ tematiko ter fotografije, ki se slikovno povezujejo z napisanim in prikazujejo motive iz narave.

Vsaka pesem napisana v slovenskem jeziku, je prevedena tudi v drugi tuji jezik. Obiskovalcem_kam dogodka bodo tako na voljo tudi prevodi pesmi v francoščino, nizozemščino, kitajščino, hrvaščino, turščino, španščino, mangalščino, češčino, nemščino in jezik urdu.

Na otvoritvi razstave se je z glasbenim nastopom predstavila Vesna Godec.

Dogodek je povezoval Leonardo Erjavec.


O AVTORJIH

Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje obsega polja igre, petja in literarne dejavnosti, se v preteklem času prvenstveno posveča le tej. Poezijo objavlja v osrednjih literarnih revijah Dialogi, Mentor, Literatura in Apokalipsa, sodeluje na pesniških Slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je regionalni nominiranec za literarni natečaj Urška 2017 in zmagovalec Pesniške olimpijade 2018. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige je organiziral LGBT+ literarni večer v Mariboru. Marca bo izšel njegov pesniški prvenec Točka preloma pri založbi Literarna hiša Maribor.

Tim Pongrac je mlad fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že od 13. leta. Sodeloval je na različnih natečajih, med drugim tudi na Glazarjevem natečaju, ki ga je organizirala Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, kjer se tudi šola. Zanimajo ga različni motivi, a v svoj objektiv najraje ujame razgibane fotografije narave in ljudi.


UTRINKI DOGAJANJA

foto: Mitja Florjanc


Dogodek poteka pod okriljem programa Maribor skozi rožnata očala, ki ga izvaja Mladinski kulturni center Maribor.

LGBTQ+ je kratica za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.