Potovanje po Skandinaviji

4.jpg


Pia in Bojana sta se spoznali na prvi mladinski izmenjavi programa Erasmus+ preko Popotniškega združenja Slovenije, ki se je odvijala marca lanskega leta v Bovcu. Njuni skupni interesi in pozitivna miselnost so ju močno povezali in od takrat sta veliki prijateljici, ki sta se z željo po novih poznanstvih in znanju skupaj udeležili mednarodne izmenjave na Danskem. Ker še nobena od njiju ni bila v Skandinaviji, je bila destinacija več kot eksotična. Hitro sta se lotili načrtovanja poti in čim večjemu izkoristku prostih dni izven službe, tako da sta 9-dnevni izmenjavi dodali dva dneva za odkrivanje Kopenhagna, danske prestolnice, in sosednje Švedske. Miselnost o hladnosti ulic, prebivalcev in oblačnosti severnih držav se je ob prvem sprehodu skozi Kopenhagen izkazala za napačno. Prav tako ima ravninski enoličen relief mnogo prednosti predvsem za trajnostno pridobivanje energije in ekološko kmetijstvo, prisotno na vsakem koraku. Danska prestolnica se je izkazala za sončno in barvito gostiteljico, kjer je morski vetrič možno začutiti preko vseh mestnih kanalov. V podeželskem, dve uri z vlakom oddaljenem, kraju Frederiksvaerk, kjer je potekala izmenjava, pa za pravljično pokrajino. Lega ob največjem danskem jezeru Aresso je vsak večer pričarala enega najlepših sončnih zahodov severnih obzorij. Najvišji ležeča točka v državi je 137 m, kar pomeni odlično izhodišče za kolesarsko potepanje in odkrivanje mnogih čudovitih jezer in obljudenih krajev, kjer sta tradicija in ekološki način kmetovanja eni najbolj učinkovitih gospodarskih dejavnosti. Zadnji dan sta izkoristili še za skok v švedski Malmo, idilično opečnato mestece na skrajnem jugu države, ki je z vlakom preko baltskega morja pol ure oddaljeno od danske prestolnice. Izstopajoč dizajn lokalov, čistoča parkov in arhitekturni dosežki so bili prisotni na vsakem koraku, ki so lahko vzgled za ureditev urbanega in sonaravnega okolja marsikateremu evropskemu mestu.


3.jpg

Bojana Bukovec

Bojana je radovedna in znanja željna popotnica začetnica. Potovanje na Dansko je bilo eno njenih prvih potovanj z letalom in definitivno ne zadnje. Prihaja iz Pule, kjer je odraščala blizu enega največjih ohranjenih amfiteatrov. Kot otrok se je preselila v Laško in sedaj je že tri leta prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije, kjer je pomagala pri različnih projektih, hkrati pa se je naučila veliko novega in prav to sodelovanje je bila odskočna deska njenih prvih potovanj. Za Popotniško združenje je pisala članke in intervjuje iz projekta Bovec, kjer so se mladostniki iz različnih organizacij in držav učili pisati projekte. Sodelovala je na različnih sejmih in ostalih aktivnostih, ki jih organizira PZS. Študirala je kemijo in biologijo na Fakulteti za naravoslovje in matematiko. V prostem času pa je Bojana zelo aktivna, saj je snemala reklame, filme, obiskovala je gledališko skupino Univerze v Mariboru. Hodi na balet za odrasle in na impro-ligo. Poleg pa je tudi uradni model za Konopek Nastopala je tudi na stand-up predstavah z Matjažem Javšnikom. Njena strast pa je longbordanje na daljše razdalje, saj s puncami in glasnim zvočnikom velikokrat prevozi celo slovensko obalo. Ker zelo rada bere članke, jo zanima kultura, življenje in različni znanstveni dosežki držav ter predvsem kulinarika. Zelo rada kuha in eksperimentira z novimi začimbami. Ravnokar se je vrnila iz Rimskih term, kjer je preizkusila, kako so se razvajali Rimljani v starodavnih kopališčih.


Pia Strahovnik

Pia je nadobudna popotnica iz Savinjske doline in prostovoljka pri Popotniškem združenju Slovenije zadnji dve leti. Najbolj aktivna je na področju promoviranjaaktivnosti naše organizacije na različnih dogodkih in sejmih, namenjenih predvsem mladini in prostovoljski dejavnosti. Na študijskem področju jo najbolj zanima trajnostni razvoj družbe in turizma. Kot prostovoljka se vključuje in sodeluje v mednarodnih projektih in natečajih namenjenih spodbujanju in realizaciji trajnostnih aktivnostiter različnih oblik širjenja ozaveščenosti in integraciji teh v družbo. Preko naše organizacije pa se je prvič srečala tudi z udeležbo namladinski izmenjavi v programu Erasmus+ Mladi v akciji, kjer je z navdušenjem odkrivala priložnosti in spoznavala ljudi iz celotne Evrope. Prednosti in znanja pridobljena preko udeležbe so jo tako navdušili, da je od takrat sodelovala že na 5 različnih projektih po celotni Evropi. Pri planiranju potovanj pa poleg projektov rada doda kakšen dan ali dva za raziskovanje prestolnic in pokrajin v državi gostiteljici, kar ji omogoča širši vpogled v njihovo kulturo in način življenja. Kadar v prostem času ne potuje in peče slaščic, se rada uči tujih jezikov ter raziskuje romantične kotičke Slovenije.