Poseben gost Hostla Pekarna - ROI POROT, Izrael


Roi Porot, Izrael, 21.8.2015, Hostel Pekarna, Maribor, Slovenia

Kibbutz. Vojska. Maribor.
»Kibbutz je manjša vas, ki temelji na socialističnem načinu življenja, vendar zveni lepše v teoriji: današnji kapitalizem je vse prevzel.« Roi Porat, eden izmed petih otrok, že ve. Rojen je bil v Mizri, vzgojen v duhu moralnih vrednot: delo, skupnost, kultura, kosilo, večerja, pranje, denar - vse pripada vsem. A Roi se je moral znajti v širši izraelski skupnosti. Opraviti šolanje, kar pravi, da je bil po svoje velik čudež. Nato se je kot prostovoljec javil za pomoč v naravnih parkih in živalski vrt v divjini.
Toda sledila je vojska, obvezna za vse Izraelce, tako moške kot ženske. »Težko pojasnim, kako razmišljam o vojski in vojni, ker je tako kompleksno, a vselej se potrudim.« V vojski je prebil kar šest let, imel čin poveljnika v splošnem treningu. »Najtežji čas mojega življenja, ki pa me je tudi nagradil in zadovoljil kot življenjska izkušnja. Nikoli nisem ubil nikogar in upam, da ga nikoli ne bom.« Po končanem služenju vojaškega roka se je pridružil rezervnim enotam kot večina ljudi.
A njegova glavna ljubezen ostaja delo v skupnosti, mentaliteta kibbutza. Počel je »vse živo« od poljedelstva, živinoreje do učenja. »V minulih treh letih sem kot natakar ugotovil, kako zelo imam rad kuhanje,« pravi 27-letnik, ki je delal tudi v gradbeništvu in vrtnarstvu. V minulem letu je študiral morsko biologijo, kar je vključevalo tudi študij matematike, fizike, biologije, pred tremi tedni pa se je s punco Gali podal na popotovanje. »Njen dopust se je končal pred par dnevi in se je vrnila v Izrael, zame pa se v Mariboru zdi, da je to novo poglavje.« 

Več o svojem popotovanju, izkušnjah in razmišljanju nam je Roi Porat povedal 21. avgusta, ob 17. uri v Hostlu Pekarna. Pogovor je vodil Jaša Lorenčič, ki je kot gostitelj začel s programomo Special gusests of Hostel Pekarna :)