Mateja Mazgan je svetovna popotnica. Od zadnjega preštevanja je prepotovala že 57 držav. Navdih za potovanja ji je dala njena babica, s katero se je že kot osnovnošolka podala na prvo potovanje.

Sedaj potujeta skupaj že več kot petnajst let in imata tudi v bodoče še veliko načrtov. Vsa potovanja v zadnjih nekaj letih sami organizirata, čeprav je babica že presegla osemdeset let.

Mateja obožuje neokrnjeno naravo, hkrati pa je športnica, ki se najbolj navdušuje nad adrenalinskimi športi. Je aktivna jamarska reševalka in tudi sicer rada raziskuje in odkriva nove jame, pleza, predvsem obožuje ledno plezanje, gorsko kolesarjenje, turno smučanje, alpsko smučanje, deskanje na snegu, potapljanje. V bodoče ima namen odkrivati svet tudi z motorjem, saj je motoristka.

Prav tako je njena strast fotografiranje. Včasih je za objektivom, včasih pa tudi kot fotomodel pred objektivom drugih fotografov. Fotografije razstavlja tako na samostojnih razstavah kot na skupnih z Društvom ljubiteljev fotografije Maribor, kjer je njihova članica. V zadnjem polletju je pristopila še k Društvu popotnih fotografov. Svoje izkušnje s potovanj deli v Društvu popotnikov Vagant ter z obiskovalci na mnogih potopisnih predavanjih (že vsaj sto izvedb), s poslušalci in gledalci oddaj na televiziji in radiu, že nekajkrat pa je bila gostja na šolah. Redno piše in objavlja popotniške članke.

Že več kot pet let je zaposlena kot strokovna svetovalka za vrtne oddelke avstrijskega trgovskega podjetja, svoje delo pa opravlja v Sloveniji in na Hrvaškem. Doštudirala je turizem na Turistici ter krajinarstvo na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti. Za tem je naredila še pedagoško andragoške izpite in zaključuje podiplomski magistrski študij turizma. Ob službi, študiju, športnih aktivnostih, fotografiranju, načrtovanjih in popotovanjih pa ji še vedno ostane vsaj nekaj časa za glasbo, saj igra prečno flavto pri dveh godbah na pihala.

O RAZSTAVI

Na potovanje po Maroku sta se podali na babičino željo. Potovanje je kot večina njunih potovanj potekalo v lastni organizaciji. Sicer nenavadna kombinacija dveh popotnic, a se izredno dobro razumeta. Mateja ni nikoli razmišljala o deželi Maroko kot prioritetni deželi za potovanje, a babica jo je izbrala tri dni pred odhodom – tako sta se na pot podali brez predznanja o tej pisani deželi, polni nasprotij. Življenje v Maroku predstavlja izjemne kontraste. Eno je živeti v mestu in hoditi v vsaj povprečno službo, drugo je življenje na podeželju, kjer se mnogi le komaj preživljajo. V mestih celo ženske vozijo avtomobile, hodijo v službe in mnoge celo niso zakrite, na glavi nimajo niti rute. Takšnega načina življenja na podeželju ni. Matejo in njeno babico bolj privlači podeželje, pokrajine, tako da sta bili v tem nerazvitem delu sveta za mnoge prava atrakcija.

Četudi sta z babico nenavadna kombinacija popotnic, se na potovanjih odlično ujameta. Interesi so tako že od nekdaj podobni, obe ljubiteljici narave, gora, mesta pa jima predstavljajo le kratek obisk. Tako jima je bila država po babičinem izboru izredno všeč, sploh njena narava. Morda bo pa Mateja morala v bodoče prepustiti izbiro potovanj babici!?


Mateja Mezgan: Maroko

 Razstava potopisnih fotografij v Hostlu Pekarna za leto 2013

 

Vabimo vas na ogled prve razstave v hostlu Pekarna! Razstavlja fotograf Mateja Mazgan, naslov razstave je Maroko.

 

Razstava je na ogled v prostorih Hostla Pekarna od 15. april – 12. junij 2013.