Helena Bezget - Marjetica: Toscana – Maremma in Umbria

potopisna razstava

3. 10. – 31. 12. 2013

Hostel Pekarna, Ob železnici 16, Maribor


Vabimo vas na ogled nove razstave v Hostlu Pekarna!

Tokrat je svoje čudovite fotografije, posnete na obiskih Toscane,

na ogled postavila Helena Bezget – Marjetica.

Prisrčno vabljeni!

Helena Bezget se je rodila 5. septembra 1960 v Mariboru. Maturirala je na Prvi gimnaziji v Mariboru in nadaljevala študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Od leta 2004 do danes je imela avtorica tri samostojne razstave in je sodelovala na več skupinskih razstavah.


Helena Bezget se je začela s fotografijo ukvarjati leta 1995, ko si je na potovanju po Egiptu kupila svoj prvi fotoaparat. Od takrat je postal fotoaparat njen zvest in nepogrešljiv spremljevalec na potovanjih po Egiptu, Indiji, Italiji, Kitajski, Grčiji …

Nastale so serije fotografij, s katerimi nas avtorica ne želi zgolj informirati, temveč ohraniti spomin na svoja čustva, saj ji predstavlja "ulovljeno čustvo v objektiv" več kakor sama tema. Prav zaradi tega so njene fotografije čustveno obarvane in imajo vsaka svojo skrivnostno zgodbo.

Na pričujoči razstavi so fotografije, ki so nastale s poti po Toskani in Umbriji v letih 2009 do 2013, kamor se avtorica iz leta v leto vrača in ju odkriva. Navdušil jo je park Parco dei Mostri z eksotičnim rastlinjem in s skulpturami. Prevzela jo je pokrajina Maremma, ki obsega del jugozahodne Toskane. Privabljajo jo mesteca Sovana, Sorano, Pitigliano, katerih nastanek sega v čas Etruščanov, očarala jo je vasica Saturnia s svojo naravno lepoto in legendo o nastanku: "Bog Saturn je opazoval rimske vojake po vsaki bitki, kako se utrujeni, izmučeni in ranjeni vračajo domov k svojim ženam, ki jih težko pričakujejo. Zasmilili so se mu tako vojaki kakor tudi žene, ki so morale svoje može po bitkah negovati, zato je naredil terme, kjer so si vojaki lahko pozdravili tako dušo kakor tudi telo. V čast in zahvalo bogu Saturnu so bližnjo vasico poimenovali Saturnia, terme pa Terme di Saturnia.


Mladinski kulturni center Maribor / Ob železnici 16, Maribor / 02 300 2995 / www.mkc.si